divendres, 26 de desembre de 2008

SOPA DE NADAL I CARN D'OLLA

Us poso la recepta que tota la vida va fer servir la meva mare per la Sopa de Nadal. Malauradament, aquest any l'hem hagut de fer nosaltres sense que ella hi fos.Ingredients:
Pel brou:
500 gr. de carn de vedella (conill)
1/2 gallina
1/2 pollastre
1 peu de porc
1 os de l’espinada sencer
1 os de pernil
150 gr. morro de porc
150 gr. orella de porc
200 gr. botifarra negra
2 botifarres crues
150 gr. de chorizo
2 pedrers de pollastre
4 carcasses
4 pastanagues
2 naps
2 porros
4 branques d’api
2 cebes
6 patates
2 tomàquets
500 gr. cigrons (en sec)
1 mitjana col
10 litres d'aigua mineral

50 gr. de galets per persona

Per la pilota:
300 gr. carn picada de vedella
300 gr. carn picada de porc
All i julivert
1 ou
molla de pa sucada en llet,
sal i pebre
un pols de canyella (opcional)Elaboració:
Es posa al foc una olla gran plena d’aigua i s’hi posa: la carn, la mitja gallina, el peu, el morro, la orella de porc, els pedrers i totes les verdures (menys les patates i la col que s’afegiran més endavant), quan bulli s’afegeixen els cigrons i a partir d’aquest moment no ha de deixar de bullir. Ha de bullir tot plegat una hora y mitja. Passat aquest temps es retira part del brou a una altra olla i s’afegeix més aigua. Quan torni a bullir se li afegeix el pollastre.
Es fan les pilotes pastant tots els ingredients i s’enfarinen.
Mitja hora abans que s’acabi es retira part del brou a l’altra olla i s’afegeix més aigua. Se li afegiran les pilotes, el xoric i la botifarra blanca. Es posen les patates i la col a la segona olla i es couen 25 minuts. Les fulles de la col s’han d’escaldar en una olla apart durant 5 minuts abans de tirar-les al brou. Quan tot estigui al seu punt se li afegeix la botifarra negra, s’afina de sal i es retira del foc. Al final es barregen els dos brous i es colen.

Es couen els galets amb aigua deixant-los a 3 minuts del punt de cocció. Es colen i s’acaben de coure al brou. Amb això ja tenim la sopa.

Es posa la carn tallada a trossets i les verdures en safates i ja tenim la carn d’ollaNota: El temps de cocció total és d’unes 3 hores. Com a mínim necessiteu dues olles ben grosses. És molt interessant posar grups d’ingredients, sobre tot els vegetals, en diferents xarxes per després poder-los separar més fàcilment.
Els ingredients estan maximitzats respecte a la recepta original perquè m'agrada que en sobri.

1 comentari:

lolines ha dit...

el millor menajar pel Nadal.

BONES FESTES