divendres, 23 de gener del 2009

CALAMARS A L'ALL PICANT


hemc 29 - calamares/chipirones


Ingredients (4p):
1 kg. calamars grossos
1 cabeça d'alls
250 gr. de xampinyons
1 manat d'alls tendres molt frescos
2 cebes tendres molt fresques
5 o 6 c/s de tomàquet fregit

2 c/p sambal oelek (pasta de pebrot vermell picant)
2 c/p de Maizena disolta en 100 ml. d'aigua (opcional)
oli d'oliva
Arrós bullit per acompanyar

Elaboració:
Es netegen els calamars, separant les potes del cos. Se li fa un tall al cos de tal manera que quedi obert. Es posa pla sobre una fusta de cuina amb l'interior amunt. Amb un ganivet molt afilat se li fan uns talls a 90º de tal manera que quedi totalment quadriculat com si fos una xarxa però sense acabar de tallar tot el gruix del calamar. Es talla cada cos en 4 o 6 trossos, depenent de la mida del calamar. Quan saltegem el calamar veurem que es recargola i queda en forma de cilindre amb els quadradets enfora. Es tallen les potes separant-les una a una.
Es pelen els alls i es piquen.
Es pelen els alls tendres i es tallen a rodelles la part cilíndrica, guardant les fulles verdes pel final.
Es pelen les cebes tendres i es talla a quafradets , guarant les fulles verdes pel final.
Es netegen els xampinyons i es laminen molt fins.
En un wok es posa un raig d'oli d'oliva i quan estigui molt roent es tiren successivament i sense deixar de remenar els calamars, els alls picats, els alls tendres, les cebes tendres i els xampinyons i es va saltejant a foc fort durant uns 3 minuts. S'afegeix el sambal oelek i el tomàquet fregit i es deixa coure uns 5 minuts. Si la salsa us ha quedat molt líquida, opcionalment, podeu dissoldre la maicena en aigua freda i afegir-la al wok, se li dona un parell de voltes i quan comenci a espessir ja està llest. Al final de tot se li tiren les fulles verdes tallades a rodelles i es retira del foc perquè no es coguin així quedaran cruixents.
S'acompanya amb arrós bullit.

Nota:
  • El Sambal oelek el podeu tobar a botigues de menjar asiàtic, si no en trobeu ho podeu substituir per ají picant sec que el podeu trobar a La Boqueria. Si no us agrada el picant sigueu moderats i comenceu per mitja cullerada.
  • Els calamars els podeu substituir per sípia.
  • Si voleu, us podeu estalviar d'afegir la maizena i l'aigua.
  • Es important coure-ho tot a foc molt fort. Si no disposeu de prou potència és millor que feu el plat en dues o tres tandes.
  • Per fer aquest plat s'han de tenir tots els ingredients nets i tallats i a punt de fer-los servir perquè la seva cocció no dura més de 10 minuts i no dona temps de preparar coses entre mig.
  • Aquest plat fa anys que el faig i la inspiració em va venir d'un plat que fan al Restaurant Xinés La Gran Muralla 2 del carrer Marià Cubí de BCN, per mi el millor restaurant xinés de la ciutat.