dimecres, 7 de gener de 2009

EL CATXOFLINO

El Catxoflino és originari de l'Empordanet i es diu de la barreja harmoniosa d'elements que estan a l'avast de la mà.

Com diu en Pere Bahí, l'erudit del catxoflino i comandant del Restaurant La Xicra de Palafrugell: El catxoflino és treure el màxim partit de la barreja de coses. Són variacions sobre el mateix tema. Necessites la improvització i la intuició com en el jazz. El catxoflino és un plat de subsistència, col.lectiu, imprevist, obert, recreatiu i festiu.

Encara que el catxoflino porta ingredients de mar i de montanya és quelcom més que els típics Mar i Montanya, seria l'antecessor de tots els mars i montanya.

De catxoflinos en n'hi ha tants com volgueu imaginar encara que ja n'hi ha d'establerts com els d'en Pere Bahí:
- els peus calçats (peus de porc amb espardenyes)
- escamarlà/sastre/musclo/cloïsa/costella/mongeta/mandonguilla
- escamerlà/musclo/mandonguilla/salsitxa/patates
- cabra/llamantol/salsitxa/costella/allioli
- i, finalment, el rei dels catxoflinos, El Niu: bacallà/colomí/sípia/salsitxa/patata/ou/vi negre.

Avui inicio un apartat de Catxoflinos on aniré posant els que vagi fent. Espero que us agradin.

Nota: Part de les dades d'aquest post han estat tretes d'un articre de Pau Arenós que va sortir a El Periodico de Catalunya el 23 d'agost de 2005. Us recomano que proveu el Restaurant La Xicra de Palafrugell és pura cuina ampurdanesa. També us recomano el llibre de Pere Bahí, El que menjava Josep Pla, editorial columna cuina.