diumenge, 18 de gener del 2009

XAPATES

Ingredients:
Poolish
160 gr. de farina de força HARIMSA
180 ml. d'aigua mineral natural.
1/6 part d'una pastilla de llevat fresc LEVITAL de 25 gr.
Xapates
190 gr. de farina de força HARIMSA
150 gr. de farina integral CONSUM
170 ml. d'aigua mineral natural
12 gr. de sal
5/6 part d'una pastilla de llevat fresc LEVITAL de 25 gr.
30 ml. d'oli d'oliva
-----------------------------------------------
més oli d'oliva, si pot ser en polveritzador.
més farina.

Elaboració:
Poolish
En un bol es barreja la farina, l'aigua i el llevat esmicolat. Ha de quedar una massa líquida. Es tapa amb paper de film i un drap i es deixa de 4 a 8 hores a temperatura ambient.
Xapates
A la cubeta de la panificadora es posa l'aigua, les farines, el llevat esmicolat al centre, la sal a un racó i l'oli al voltant. S'hi afegeix el poolish. Es posa el programa d'amassat uns 30 minuts. S'unta un bol gros amb oli, s'hi posa la massa, es tapa amb paper de film i un drap es deixa de 2 a 4 hores fins que, com a mínim, dobli el seu volum.
S'enfarina el marbre i es posa la massa a sobre. S'estira perquè perdi l'aire però sense aixafar-la. Ha de quedar un rectangle que es divideix imaginàriament en tres terços. Es plega un terç exterior cap al terç central i es plega l'altra terç exterior cap el terç centrat. Es pulveritza amb oli d'oliva i s'espolsa amb farina. Es posa dins d'un tupperware gros i rectangular untat amb oli, es tapa i es deixa reposar 30 minuts, la massa quasi ja no pujarà. Es repeteix aquesta operació dues vegades més i es pot guardar la massa a la nevera fins el dia següent.
Es treu la massa de la nevera i es deixa una hora a temperatura ambient. Es precalenta el forn a temperatura màxima.
S'espolsa el marbre amb farina i s'hi posa la massa que es talla a rectangles, es posen sobre una plata o reixa de forn coberta amb un silpat o paper de forn de manera que no es toquin.
Es posen les xapates al forn i es pulveritza aigua per les parets i es tanca el forn. Al cap d'un minut es torna a pulveritzar aigua i al cap d'un altre minut una altra vegada. Es baixa el forn a 200 º fins que estiguin cuites que serà aproximadament al cap d'uns 30 minuts.

Nota:aquest és el primer pa que considero que m'ha quedat excel.lent. Fins ara només havia aconseguit pans relativament bons.

5 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Bocabadada estic, que boníssimes aquestes xapates.

Anna S. ha dit...

No et coneixía, i té molt bona pinta tot plegat! Si no et fa res, t'aniré visitant, salutacions!

Pepin ha dit...

Hola Anna, jo tampoc et coneixia i hi estat mirant el teu blog. Veig que més o menys vem començar per les mateixes dates.
Per part meva estic encantat que em segueixis i veig que m'has posat entre els teus favorits. Moltes gràcies i endavant.
Salut
Pepin

MªJose-Dit i Fet ha dit...

Ostres t´han quedat perfectes!!! m´apunto la recepta... no sabia que harimsa tingués farina de força, tan sols coneixia les mescles per a bescuits, pizzas i crepes

Pepin ha dit...

Hola Maria José, jo la compro al Carrefour o a El Corte Inglés i està al costat dels productes que tú cites. Són paquets de 750 gr. i la veritat és que funciona de meravella.

Les xapates son boníssimes, jo vaig ser el primer sorprés. Per fer-les no pots tenir pressa, t'ho has de prendre en calma i anar fent.

Pepin