Aquest plat ja l'hi fet unes quantes vegades en dues versions diferents. Avui us presento la recepta original en forma de tastet o tapeta i a les notes us comentaré la variant.
Ingredients (4p):
- 2 patates mitjanes
- 150 gr. de botifarra negra
- 2 sardines grosses (o 4 de mitjanes)
- 2 grans d'all
- 1 manat de julivert
- 1 bitxo sec gros
- sal
- pebre
- oli d'oliva
Elaboració:
Renteu les patates amb pell. Amaniu-les amb un raig d'oli i emboliqueu-les amb papes de plata. Poseu-les al forn a 180º durant uns 30-40 minuts.
Quan siguin cuites, peleu-les i aixafeu-les amb una forquilla. Amaniu-les amb sal, pebre i oli d'oliva i treballeu-les fins aconseguir un puré fi i consistent. aquesta operació l'heu de fer en calent perquè si la feu en fred us costarà molt de lligar les patates.
Peleu la botifarra negra i desfeu-la en una paella antiadherent.
En un motllo petit de plumcake o en un tupper petit rectangular cobert amb paper de film, poseu una capa de patata al caliu, una capa de botifarra negre i acabeu amb una altra de patata al caliu. Premseu-ho be i poseu-ho a la nevera un parell d'hores.
Peleu els alls i escaldeu-los junt amb el julivert en aigua bullent i ràpidament passeu-los a un bol amb aigua i gel. Escorreu-ho i tritureu-ho amb oli d'oliva fins aconseguir una salsa fluïda.
Traieu la cua del bitxo i buideu-lo de llavors amb compte de no trencar-lo. Hidrateu el bitxo amb aigua, talleu-lo a rodelles i fregiu-lo lleugerament en oli d'oliva. Reserveu-lo sobre paper de cuina.
Netejar les sardines i amb un ganivet molt afilat traieu-ne els dos filets nets i polits.
Talleu el pastis de patata en porcions i escalfeu-lo al forn.
Maqueu-les en una paella antiadherent amb un rajolí d'oli només pel costat de la pell.
Muntatge del Plat: poseu un tros de pastis de patata al mig del plat, poseu a sobre el filet de sardina i decoreu amb les rodelles de bitxo. Acabeu salsejant el plat amb la julivertada.
Notes:
- Aquesta recepta és del Restaurant Can Ventura de Llívia
- Les sardines que vaig trobar a mercat eren molt grosses així que vaig optar per posar un filet tallat pel mig a cada tapeta. Si trobeu sardines mitjanetes queda millor posar dos filets a cada plat.
- Les quantitats de la recepta son per una tapeta, si voleu fer un plat important heu de multiplicar les quantitats per 2 o per 3.
- L'altra variant que hi fet d'aquesta recepta és exactament igual però substituint la botifarra negra per sobrasada i el bitxo per tomàquets secs.
- El pastís de patata i la julivertada els podeu deixar fets del dia anterior.
- Aquest plat va formar part del Menú de la nit de cap d'any 2009/2010
5 comentaris:
que bones son les patates al caliu, i amb la botifarra mmm
ptns
Caram , aquest menú, no s'acaba mai , oi??
Aquest dies les sardines han sigut molt grosses , no n'hi han hagut de més petites, ha fet molt mal temps.
Aquest plat , té que ser boníssim!!! A Can Ventura , s'hi menja molt bé.
Felicitats.
Les sardines són molt saludables. A mi m'agraden molt. Supose que, encara que siga en format tapeta, si es fa en més quantitat pot formar part d'un dinar o un sopar, no? Salutacions
Hola Pepin, una receta buena, buena, las patatas al caliu antes las hacia en las brasas, ahora en el horno como tu y tambien salen muy buenas, pero no las hago muchas veces como me gustaria,un saludo.
JUAN
Que plato más rico, es que las patatas con las sardinas son muy ricas.
Saludos
Publica un comentari a l'entrada