dilluns, 31 d’agost de 2009

ARROS CALDOS DE SIPIA, RAP I CLOÏSES


Cada vegada que anem a passar uns dies a casa de la meva germana a Torroella de Montgrí, em toca fer un arrós caldós (o uns fideus) amb cassola catalana. Intentem fer-lo cada any diferent i el pensem sobre la marxa quan anem a la peixateria en funció del que hi ha. Aquest any l'hem fet de sípia, rap i cloïsses.


Ingredients (8p):
  • 1 sípia fresca de 1 kg (amb la melsa)
  • 1 rap de 1,8 kg.
  • 1/2 kg. de cloïsses grossetes
  • 2 cebes de figueres grosses
  • 4 tomàquets madurs grossos
  • 1 pebrot italià gros (el que vam posar era meitat verd, meitat vermell)
  • 8 alls
  • 1 bon manat de julivert
  • 640 gr. d'arròs rodó perlat Molí de Pals (80 gr. per persona)
  • oli d'oliva
  • sal
Pel brou blanc de peix
  • El cap i l'espina del rap
  • Un bon tros de congre
  • 2 branques d'api
  • 1 nap
  • 4 pastanagues
  • 1 porro
  • 3 fulles de llaure
  • julivert
  • 4 litres d'aigua mineral

Elaboració:
Per fer el brou es posa el cap i l'espina del rap, el congre i totes les verdures en una olla grossa i es deixen bullir uns 45 minuts. Al principi de la ebullició és important anar traient l'escuma que es fa. Colar el brou i reservar-lo.

Per fer el sofregit, peleu i piqueu les cebes. Poseu un bon raig d'oli d'oliva a la cassola i afegiu la ceba. Aneu-la fent a foc lent perquè es vagi caramelitzant. Aneu afegint cullerots d'aigua a mesura que els vagi consumint. Quan la ceba sigui mig feta afegiu la sípia i quan hagi perdut l'aigua el pebrot tallat a quadradets. Li doneu unes voltes i afegiu el tomàquet pelat, sense llavors i tallat ben petit. Deixeu que el sofregit en vagi carmelitzant i al final afegiu l'all i el julivert picats i la melsa passada per un colador ben fi.

Obriu les cloïsses al vapor en una olla apart per assegurar que no n'hi ha cap amb sorra.

Afegiu l'arròs i sofregiu-lo fins que quedi transparent. Afegiu el brou de peix bullint i l'aigua d'obrir les cloïsses ben decantada perquè no caigui sorra i deixeu-lo coure uns 8 minuts a foc fort. Abaixeu el foc i afegiu el rap tallat a tacs. Deixeu bullir l'arrós uns 7 minuts més i finalment afegiu les cloïsses. Tapeu i deixeu reposar 2 minuts. Si cal afegiu una mica més de brou fins aconseguir el grau de caldós que més us agradi.

Notes:
  • no cal que us digui que va quedar impressionantment bo.
  • Us recomano que no poseu sal al brou, després ja rectificareu l'arrós, si cal.
  • la melsa de la sípia afegiu-la al final de tot, no cal que cogui massa ja que podria amargar.

5 comentaris:

ANNAFS ha dit...

Molt bo. l' arrós caldós és un dels plats preferits a casa nostra.

Dolça ha dit...

Jo no puc deixar cap comentari, només puc dir UALAAAAAA!!! que booooooooo!!!!!!!!!
PTNTS
Dolça

Francesc ha dit...

Boníssim. Arrosser com sóc, me'n menjaria un parell de plats. Salutacions

manel ha dit...

sí, senyor, això sí que és un plat important i ben explicat, amb el pas a pas que denota un bon coneixement de les bases de la nostra cuina. felicitats.

Mercè ha dit...

No cal que ho diguis que va quedar bo! Si la foto parla per sí mateixa!
En vull una mica per la meva carmanyola!! ;)
Petons!