divendres, 22 de febrer del 2013

SÍPIA AMB MANDONGUILLES


Aquesta és la recepta de sípia amb mandonguilles que la meva mare va fer tota la vida. Per la nit de Nadal de 2012 em va tocar fer-la per 16 persones, és a dir, les quantitats que us poso multiplicades per quatre. Vaig passar unes tres hores i mitja per fer-la però el resultat va valdre la pena i a tothom li va agradar molt.




INGREDIENTS


  • 1/2 kg. de sípia molt fresca amb la seva salsa i sense la tinta

Per les mandonguilles
  • 250 gr. de carn de porc picada
  • 250 gr. de carn de vedella picada
  • 1ou
  • sal
  • pebre
  • la molla d'una llesca de pa de pagès remullada amb llet 
  • 2 c/s de conyac
  • una mica de farina
  • oli d'oliva

 Per la Salsa
  • 2 cebes de figueres
  • 1 tomàquet madur gros
  • 1 gra d'all
  • 1 branqueta de julivert
  • 8 ametlles torrades
  • 8 avellanes torrades
  • 1 c/s de pinyons
  • 1 llesca de pa tallada fina
  • 1/2 litre de brou de peix
  • 1 gotet de xerès
  • sal i pebre negre
  • 1 c/p de pebre vermell
Per al Brou
  • Un cap de rap
  • 1/2 ceba
  • 1 branqueta d'api
  • 1 tomàquet
  • 1 branqueta seca de fonoll (opcional)
  • 1 fulla de llorer
  • 1 pastanaga
  • 100 ml de vi blanc
  • 1 litre d'aigua

Per la Guarnició
  • 200 gr. de pèsols
  • 1 pebrot vermell escalivat




ELABORACIÓ
Feu el brou de peix amb les verdures trossejades i tot en fred. Deixeu-lo coure durant 25 minuts. Coleu-lo amb un colador ben fi i reserveu-lo.

Barregeu les dues carns, l'ou, sal i pebre, el conyac i la molla de pa remullada en llet. Treballar be la massa perquè tots els ingredients quedin ben integrats.
Formeu les mandonguilles, passeu-les per farina, espolseu-les i fregiu-les amb oli d'oliva. Reservar-les en una cassola.

Amb el mateix oli prepareu un sofregit amb la ceba ben picada. Una vegada ben confitada afegiu el tomàquet pelat i picat i deixeu que es cogui. Tireu-hi el pebre vermell i regueu amb el xerès i el brou de peix. Salpebreu.

Aboqueu la salsa sobre las mandonguilles disposades en una cassola i posar al foc perquè faci xup xup uns 10 minuts.
 
Prepareu la picada aixafant al morter, les ametlles, avellanes, pinyons, all, julivert, i el pa, prèviament fregit amb oli, i diluïu-la amb una mica de brou. Afegiu-la a la cassola i coeu tot junt tapat a foc suau durant uns 12 minuts més.

Fregiu amb una mica d'oli la sípia neta i tallada a quadrats i afegiu-la a les mandonguilles.

Agafeu les salses de les sípies i, passeu-les per un colador fi, afegiu-les al guisat. Deixeu-ho coure lentament fins que la sípia sigui tendra.
 
Per la guarnició, bulliu els pèsols. Escaliveu el pebrot, peleu-lo i talleu-lo a tires petites. Just abans de finalitzar la cocció, afegir la guarnició al guisat.
NOTES
Atenció amb la salsa de la sípia perquè te un sabor particular que pot no agradar a algú. Sigueu prudents.
Aquest cop no vaig posar ni pèsols ni pebrot vermell perquè sabia de gent de la família que no els hi agradava.

2 comentaris:

Paprika en la cocina ha dit...

Me encanta tu receta, es una de las que me gustan y la hago alguna que otra vez, y como tu ni le pongo guisantes ni pimiento por gustos familiares, ya así tiene un sabor muy sabroso, y es lo que tiene esta mezcla.
un beso y buen fin de semana.

Maria Pilar-COCINICA ha dit...

Me gusta mucho éste plato y el tuyo se ve delicioso.

Petons.