diumenge, 6 de gener de 2013

GOTET DE BRANDADA DE BACALLÀ I COULÍS DE PEBROT ESCALIVAT


Primer tastet del menú de la nit de Cap d'Any. Molt senzill de fer i amb un resultat espectacular. La idea la vaig agafar del fantàstic bloc de l'Alfons, Les Receptes de Sant Hilari, adaptant-la una mica. En lloc de escuma de pebrot vaig fer un coulís.

INGREDIENTS

Per la brandada
  • 200 gr. de bacallà
  • 100 ml. d'oli
  • 150 ml. de llet sencera
  • 4 alls
  • 1 bitxo

Pel coulis de pebrot
  • 1 pebrot escalivat amb la seva aigua de cocció
  • 1 all
  • 2 c/s de vi ranci
  • sal i pebre
  • oli d'oliva

  • porradell



ELABORACIÓ

Feu la brandada. Peleu i lamineu els alls. Poseu-los a escalfar amb l'oli i el bitxo tenint cura que els alls no es cremin. Deixeu-ho refredar. Poseu el bacallà en un cassó amb aigua freda al foc. Quan bulli, apagueu el foc i deixeu que es refredi. Escalfeu una mica la llet.
Poseu al got de la batedora el bacallà i els alls. Afegiu una mica d'oli i una mica de llet i aneu batent perquè es vagi integrant tot. Aneu afegint la resta d'oli i de llet mica en mica fins que us quedi una crema ben amalgamada.Guardeu a la nevera.

Escaliveu el pebrot al forn amb un raig d'oli d'oliva tot ell embolicat en paper d'alumini durant uns 45 minuts. Peleu-lo i traieu-li les llavors i recupereu tots els sucs que ha deixat anar. Piqueu l'all i poseu-lo a una paella amb una mica d'oli. Afegiu el pebrot a trossos i salpebreu-lo. Afegiu l'aigua de cocció i les dues cullerades soperes de vi ranci. Coeu un parell de minuts i poseu-ho al got de la batedora. Bateu fins a obtenir una crema lleugera.

Piqueu el porradell.

Poseu la brandada a la base del gotet. A sobre el coulís de pebrot i per sobre el porradell picat.

NOTES

Fixeu-vos que per la brandada poso menys proporció d'oli i més de llet respecte a una recepta normal de brandada de bacallà. Això ho vaig fer perquè la brandada quedés més lleugera i una mica més líquida.
Un gran avantatge d'aquest aperitiu és que el podeu tenir fet unes quantes hores abans de l'àpat i guardat a la nevera.
El gotet es menja amb cullera de postres.


1 comentari:

Alfons ha dit...

cada cop que trobo aquesta proposta m'emociona..t'ha quedat fantastic!!