dilluns, 15 de gener del 2018

CEBA CARAMELITZADA



Segons el meu parer, caramel·litzar ceba no vol dir fregir-la i afegir-li cullerades de sucre a dojo, perquè caramel·litzi el sucre,..., això seria fer una melmelada de ceba.

Caramel·litzar ceba implica que els propis sucres naturals que porta la ceba la caramel·litzin. Per aconseguir això s'ha de fer un procés una mica llar però que dona resultats excel·lents i ofereix una base per molts d'altres plats, des de una hamburguesa amb ceba fins a un bon sofregit.

Quan em poso a fer-ne, ja en faig força quantitat ja que dona la mateixa feina i es conserva forces dies a la nevera o fins i tot mesos si es posa a un pot de vidre coberta amb oli d'oliva.



INGREDIENTS

  • 2 kg. de cebes de figueres
  • oli d'oliva
  • aigua
  • sal


ELABORACIÓ

Pelem i tallem les cebes en juliana i les posem a una paella amb oli d'oliva. Les anem sofregint a foc mig uns 10 minuts fins que es comencin a enrossir-se.

Llavors afegim un got d'aigua i remenem deixant que vagi coent. Quan l'aigua s'hagi evaporat totalment deixem que la ceba es sofregeixi amb l'oli que ja porta però remenant contínuament durant 5 minuts perquè no es cremi.




Afegim un altre got d'aigua repetim el procés. Veureu que la ceba es va enfosquint, senyal que s'està caramel·litzant. Si veiem que encara li falta una mica de cocció, repetim el procés una vegada més.

Al final ha de quedar com una melmelada seca, sense gens d'aigua però xopa d'oli.