dimecres, 20 de maig de 2009

BRUNYOLS DE L'EMPORDÀ


Aquesta és la recepta de brunyols que tota la vida va fer la meva mare. Recordo que pastar la massa portava molta feina i es necessitava molta força per remenar-la a mà. Ella ho feia dins d'una cassola de fang molt grossa.


Us poso exactament la recepta original de la massa per respectar la tradició. Després us la poso com la faig jo a la panificadora

Ingredients:

Massa mare
  • 400 gr. de farina
  • 300 ml. de llet
  • 50 gr. de llevat natural (2 paquets de Levital)
Massa
  • 650 gr. de farina
  • 7 ous
  • 125 gr. de mantega
  • 125 gr. de sucre
  • la pell ratllada de 2 llimones
  • 3 c/s de vi ranci
  • 3 c/s d'aiguardent (cazalla)
  • 2 cullerades de matafaluga
  • oli d'oliva per fregir
  • sucre per ensucrar els brunyols

Elaboració:

A mà
Per fer la massa mare: a dintre d'un cassó es desfà el llevat amb la llet tèbia, se li afegeix la farina i s'amassa uns 5 o 10 minuts fins aconseguir una bola. Es deixa llevar durant 30 minuts tapat amb un drap.
Per fer la massa: en una cassola de terra ben grossa es posa la farina, els ous, el sucre, la mantega (desfeta al bany maria), l'aiguardent, el vi ranci y la matafaluga. Es remena tot be i s'afegeix la massa mare. Es va pastant tot amb una cullera de fusta durant una 15 minuts. Es tapa la cassola amb un drap de fil i es deixa reposar unes 3 hores en un lloc temperat y sense corrent d'aire.

Amb panificadora
Per fer la massa mare: a la cubeta de la panificadora es posa la llet tèbia, el llevat i la farina. Es posa el programa de amassar. Al cap de 10 minuts s'apaga la màquina i es deixa reposar 30 minuts. Passat aquest temps s'afegeix la resta d'ingredients i es torna a posar el programa d'amassar deixant-lo uns 15 o 20 minuts fins que veiem que està ben pastada.
Es posa la massa en un recipient gros untat amb oli. Es tapa amb un drap de fil i es deixa pujar unes 3 hores.

Es posa oli d'oliva en un cassó i s'escalfa però que o fumegi. S'unten els dits amb oli i es van agafant porcions de massa i es dona la forma que es vulgui als brunyols. Es posen a fregir i al cap d'una estona se'ls hi dona la volta. Qua son rossos es retiren i es posen a un colador perquè deixin anar l'excés d'oli. Quan siguin una mica freds s'ensucren i es posen a una safata

Notes:
  • La meva mare els acostumava a fer de forma plana/allargada amb forat al mig. A mi m'agrada més fer-los més rodons i sense forat.
  • Si voleu fer pujar la massa dins la cubeta de la panificadora ho haureu de fer en dues tandes ja que, les de mida normal només donen per mig quilo de farina

3 comentaris:

Francesc ha dit...

Acabe de fer-me una llarga passejada pel teu bloc i he de dir que em sembla molt interessant i que hi tens receptes molt saboroses. T'agafe el consell de la panificadora del LIDL. Salutacions

ANNAFS ha dit...

De moment no tinc panificadora... Ja me la compraré aviat doncs en tinc ganes.
A ma... em sembla que sí que deu costar d' amasar.. però segur que queden molt bons.

VINCENT ha dit...

Hola,

Su blog ha captado nuestra atención por la calidad de sus recetas.

Agradeceríamos que lo registre en Ptitchef.com para poder indexarlo.

Ptitchef es un directorio que referencia los mejores sitios web de
cocina. Cientos de blogs ya se han inscrito y disfrutan de Ptitchef
para darse a conocer.

Para suscribirse a Ptitchef vaya a
http://es.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form o en
http://es.petitchef.com y haga clic en "Anade tu blog " en la barra la
parte superior.

Atentamente,

Vincent