diumenge, 11 d’octubre de 2009

LASAGNA BOLOGNESA


Feia molts anys que no feia lasagna i ahir anant a mercat em va passar pel cap. Vaig comprar tots els ingredients i cap a casa. Al vespre vaig prepara la salsa i avui hi bullit la pasta i hi fet la beixamel.


Ingredients (8 racions):
  • 1 kg de carn picada de vedella
  • 2 cebes de figueres
  • 1 llauna de 800 gr. de tomàquet triturat
  • 1/2 got de vi ranci
  • 1/2 got de vi blanc
  • oli d'oliva
  • orenga
  • sal i pebre
  • 32 plaques de canaló
  • formatge emmental ratllat
Per la beixamel
  • 50 gr. de mantega
  • 2 cullerades de farina
  • sal
  • 1/2 -3/4 de litre de llet

Elaboració:
En una paella grossa (28 cm.) poseu oli d'oliva. Afegiu les cebes ben picades i deixeu-les coure uns 20 minuts afegint-li una mica d'aigua a mitja cocció. Afegiu la carn picada i aneu-la coent i desfent al mateix temps amb una forquilla. Afegiu sal, pebre i orenga i tot seguit el vi blanc i el vi ranci. Quan s'hagi evaporat l'alcohol afegiu el tomàquet i coeu-ho tot junt una mitja hora a foc baix fins que el tomàquet sigui cuit. Rectifiqueu de sal i pebre.
Bulliu la pasta com s'indica al paquet.
Feu la beixamel de la forma habitual: en un cassó desfeu la mantega, poseu-li un pols de sal i tot seguit les dues cullerades de farina. Remeneu amb unes varilles i coeu la farina. Afegiu la llet bullint i coeu la beixamel, sense deixar de remenar perquè no se us enganxi, fins que tingui el punt d'espessor que més us agradi.
Unteu una safata de forn amb mantega, poseu 8 plaques de pasta de canaló de tal manera que quedin una mica separades, poseu una cullerada generosa de salsa bolognesa a sobre de cada una, cobriu amb una altra placa de caneló i repetiu la operació tres vegades acabant amb una placa de pasta. Cobriu amb la beixamel; poseu força formatge ratllat per sobre i gratineu-ho al forn.

Notes:
  • jo faig servir plaques de canaló enlloc de plaques de lasagna perquè ja et queden les racions conformades i no cal tallar-les.
  • a la beixamel no li poso nou moscada perquè no m'agrada
  • aquest cop no vaig posar pastanaga ratllada ni api picat a la salsa bolognesa encara que la recepta original ho porta.

7 comentaris:

MaryLou ha dit...

Molt bona lasanya!!!
I molt bona idea el fer-la amb plaques de canalons!
A casa meva els agrada molt i acostumo a fer-la amb plaques que ja venen cuitas.

Petonets

starbase ha dit...

Jo fa anys també que no en faig, però la teva fa venir ganes de corretgir-ho i fer-ne ja!

ELS PEIXOS ha dit...

És una molt bona idea , la de fer servir plaques de canalons !!
Fa molt temps que jo no faig lasanya , ara m´es fet venir ganes..

ANNAFS ha dit...

Jo també fa temps que no en faig... porta feina i no tinc gaire temps... Ara mateix me'n menjaria un tros. Quina pinta que fa!

juan el catalan ha dit...

Hola Pepin, una receta muy buena y la salsa mejor, el detalle del vi ranci le tiene que dar un gusto muy especial. un saludo.
JUAN

Mercè ha dit...

Ummm, quina lassanya més bona!!
Jo no l'he fet mai amb les plaques de canelons, però m'ha agradat la idea! :)

Francesc ha dit...

Quina lassanya més bona!!! I jo a règim!!! Salutacions