diumenge, 6 de novembre de 2016

MARMITAKO

El marmitako és un dels plats estrella de la cuina basca marinera i ha estat a la nostra taula durant tota la vida, recordo haver-lo menjat ja des de petit.

Aquesta recepta és la original de la meva besàvia.

INGREDIENTS
  • 1 kg de bonítol del nord sense pell ni espines
  • 2 o 3 bitxos
  • 2 cebes de figueres grosses
  • 1 pebrot verd
  • 3 o 4 tomàquets madurs
  • 4 grans d'all
  • mig got de vi blanc
  • 4 pebrots xoricers o mig pot de polpa de pebrot xoricer
  • 1,5 kg de patates
  • aigua o brou de peix suau
  • sal
  • oli d'oliva
ELABORACIÓ

En una cassola poseu oli d'oliva i afegiu els bitxos al vostre gust de picant, si voleu retireu-los,
Feu un sofregit amb la ceba i l'all finament picats. Afegiu el pebrot verd net i tallat a quadrats petits. Afegiu el tomàquet ratllat i segui fent el sofregit. Afegiu el vi blanc i deixeu que redueixi. Al final de tot afegiu la polpa de pebrot xoricer i apagueu el foc.

En cas que feu servir pebrots xoricers haureu de posar-los en remull en aigua calenta i un cop estovats  netejar de llavors i treure la polpa amb la punta del ganivet,

Poseu aigua o brou de peix a bullir. Talleu el bonítol a tacs i reserveu-lo.

Peleu les patates i talleu-les a cubs escapçant l'últim tall. És a dir, claveu el ganivet a la patata i escapceu. Així deixarà anar més fècula i la salsa quedarà espessa.

Poseu la cassola al foc i tireu-hi les patates. Remeneu perquè s'impregnin del sofregit.
Cobriu-les amb aigua o brou bullint i deixeu-les coure uns 20 minuts fins que sigui cuites però sense
que es desfacin.

Apagueu el foc, afegiu els tacs de bonítol i tapeu la cassola.
Deixeu reposar 3 minuts i està llest.





1 comentari:

Rosa Urroz ha dit...

Una recepta genial, de debò que t'ha quedat molt bò. L'aspecte del plat fa goix!!
Petons http://paprikaenlacocina.blogspot.com.es/