dissabte, 24 de setembre del 2011

FABADA ASTURIANA

Fa uns mesos vaig anar per feina a Oviedo i en una estona que vaig tenir lliure vaig donar una volta pel centre. Vaig veure força botigues d'alimentació que venien "fabes" i vaig començar a pensar que en compraria unes quantes per fer una fabada. Pasejant, pasejant vaig arribar a una botiga de productes asturians on em van explicar que tenien una botiga on-line i que enviaven a tot arreu.
Mirant, mirant em vaig decidir per un pack complert per fer tres racions de fabada que podeu veure al web de la botiga aquí.
Aquest pack es composa d'una fusta de base, un full amb la recepta de la fabada en castellá i en asturianu i tres paquetets embasats al buit: un amb les fabes, un amb la morcilla i el xoriço i l'altre amb el lacon i la cansalada.
Us transcric textualment la recepta del folletó:

Ingredients:

per 6 persones (el pack que vaig comprar era per 3 racions) 
  • 700gr. de les anomenades fabes de "la Granxa" o "del Cura"
  • 2 morcillas de porc
  • 2 xoriços de bona qualitat
  • 300 gr. de lacon
  • 300 gr. de cansalada
  • all (vaig posar 5 grans)
  • ceba (en vaig posar una de figueres grossa)
  • julivert
  • safrà (no en tenia)
  • sal




Elaboració:

Es posen en remull les fabes en aigua freda, igualment es posa en remull el lacon i la cansalada en aigua tèbia unes 12 hores.
En una olla es posa el lacon, la cansalada, les morcilles i el xoriço; a sobre es posen les fabes, l'all picat, el julivert i la ceba tallada en quatre trossos. Es cobreix amb aigua freda i a posa a foc baix.
Quan comenci a bullir,s'espuma be. Es deixa coure lentament amb la tapa de la olla una mica destapada. S'ha de procurar que les fabes estiguin sempre cobertes d'aigua perquè no deixin anar la pell. De tant en tant s'han de "pasmar" o "asustar" afegint aigua freda. Han de coure molt a poc a poc i s'han de moure sacsejant la olla amb cura perquè no es trenquin les fabes.
Se li posa el safrà a mitja cocció. Si al finalitzar el brou queda molt fi, es poden passar algunes fabes pel turmix i s'afegeixen a la olla per tal d'espessir-lo.
Es deixen reposar mitja hora abans de servirles.

Notes:
  • Han de coure un mínim de 3 hores
  • Plat d'hivern molt contundent que, depenent de les persones, a cap d'unes hores causa "tormenta flatulenta".
  • El lacon es dificil de trobar a casa nostra ja que és espatlla de porc curada en sal.

3 comentaris:

Lídia ha dit...

l'estiu passat vaig estar de vacacnes a Asturias i ens vem fer un tip de menjar fabada. També ens vem comprar per fer-la a casa envassada al buit...boníssima

starbase ha dit...

Jo no he tastat mai una fabada asturiana com a tal. He menjat fabes galegues, que de fet moltes són venudes a Asturies com a asturianes.

La veritat és que té una pinta fantàstica :)

Fem un mos ha dit...

Nosaltres varem anar-hi fa 3 anys, i també en bamp portar un paquet com aquest i ens va quedar boníssim, es un plat espectacular per quan fa fred.
Una abraçada