Aquest plat ja l'hi fet unes quantes vegades en dues versions diferents. Avui us presento la recepta original en forma de tastet o tapeta i a les notes us comentaré la variant.
Ingredients (4p):
- 2 patates mitjanes
- 150 gr. de botifarra negra
- 2 sardines grosses (o 4 de mitjanes)
- 2 grans d'all
- 1 manat de julivert
- 1 bitxo sec gros
- sal
- pebre
- oli d'oliva
Elaboració:
Renteu les patates amb pell. Amaniu-les amb un raig d'oli i emboliqueu-les amb papes de plata. Poseu-les al forn a 180º durant uns 30-40 minuts.
Quan siguin cuites, peleu-les i aixafeu-les amb una forquilla. Amaniu-les amb sal, pebre i oli d'oliva i treballeu-les fins aconseguir un puré fi i consistent. aquesta operació l'heu de fer en calent perquè si la feu en fred us costarà molt de lligar les patates.
Peleu la botifarra negra i desfeu-la en una paella antiadherent.
En un motllo petit de plumcake o en un tupper petit rectangular cobert amb paper de film, poseu una capa de patata al caliu, una capa de botifarra negre i acabeu amb una altra de patata al caliu. Premseu-ho be i poseu-ho a la nevera un parell d'hores.
Peleu els alls i escaldeu-los junt amb el julivert en aigua bullent i ràpidament passeu-los a un bol amb aigua i gel. Escorreu-ho i tritureu-ho amb oli d'oliva fins aconseguir una salsa fluïda.
Traieu la cua del bitxo i buideu-lo de llavors amb compte de no trencar-lo. Hidrateu el bitxo amb aigua, talleu-lo a rodelles i fregiu-lo lleugerament en oli d'oliva. Reserveu-lo sobre paper de cuina.
Netejar les sardines i amb un ganivet molt afilat traieu-ne els dos filets nets i polits.
Talleu el pastis de patata en porcions i escalfeu-lo al forn.
Maqueu-les en una paella antiadherent amb un rajolí d'oli només pel costat de la pell.
Muntatge del Plat: poseu un tros de pastis de patata al mig del plat, poseu a sobre el filet de sardina i decoreu amb les rodelles de bitxo. Acabeu salsejant el plat amb la julivertada.
Notes:
- Aquesta recepta és del Restaurant Can Ventura de Llívia
- Les sardines que vaig trobar a mercat eren molt grosses així que vaig optar per posar un filet tallat pel mig a cada tapeta. Si trobeu sardines mitjanetes queda millor posar dos filets a cada plat.
- Les quantitats de la recepta son per una tapeta, si voleu fer un plat important heu de multiplicar les quantitats per 2 o per 3.
- L'altra variant que hi fet d'aquesta recepta és exactament igual però substituint la botifarra negra per sobrasada i el bitxo per tomàquets secs.
- El pastís de patata i la julivertada els podeu deixar fets del dia anterior.
- Aquest plat va formar part del Menú de la nit de cap d'any 2009/2010
que bones son les patates al caliu, i amb la botifarra mmm
ResponEliminaptns
Caram , aquest menú, no s'acaba mai , oi??
ResponEliminaAquest dies les sardines han sigut molt grosses , no n'hi han hagut de més petites, ha fet molt mal temps.
Aquest plat , té que ser boníssim!!! A Can Ventura , s'hi menja molt bé.
Felicitats.
Les sardines són molt saludables. A mi m'agraden molt. Supose que, encara que siga en format tapeta, si es fa en més quantitat pot formar part d'un dinar o un sopar, no? Salutacions
ResponEliminaHola Pepin, una receta buena, buena, las patatas al caliu antes las hacia en las brasas, ahora en el horno como tu y tambien salen muy buenas, pero no las hago muchas veces como me gustaria,un saludo.
ResponEliminaJUAN
Que plato más rico, es que las patatas con las sardinas son muy ricas.
ResponEliminaSaludos