dijous, 28 de maig de 2009

QUICHE LORAINE


Ingredient:
Pasta Brisa
  • 180 gr. de farina
  • 80 gr. de mantega
  • 1 ou
  • 1 o 2 cullerades d'aigua freda
  • 1 pols de sal
Farcit
  • 200 gr. de cansalada fumada
  • 150 gr. de xampinyons
  • 3 ous
  • 200 ml. de crema de llet
  • 1 c/s de maizena
  • 50 gr. de formatge ratllat
  • sal y pebre
  • oli d'oliva
Elaboració:

En un bol es treballa la mantega amb una cullerada d'aigua, s'afegeix l'ou sencer i la sal i es segueix treballant. Finalment, s'afegeix la farina tamisada i s'amassa amb les mans tot just fins que quedin tots els ingredients ben integrats. Si cal se li afegeix una altra cullerada d'aigua.

S'embolica amb paper de film i es deixa reposar a la nevera durant 1 hora.

Netegem els xampinyons, els filetegem i els coem a una paella amb unes gotes d'oli. Es talla la cansalada a tiretes.

En un bol es barreja la crema de llet, els tres ous ben batuts, la maizena, sal i pebre.

S'estira la massa amb un corró donant-li forma rodona. Es folra un motlle desmuntable rodó. Es posen els xampinyons i la cansalada a sobre la massa i es cobreix amb la barreja de crema de llet i ous.

Es tira per sobre el formatge ratllat i es cou al forn a 180ª durant 30 minuts.

Notes:
  • La meva mare li afegia a la massa una culleradeta de llevat químic Royal però jo no ho faig.
  • Un altre farcit que queda boníssim és substituir els xampinyons per tres porros cuits a una paella amb una cullerada de mantega a foc molt lent.

dimecres, 20 de maig de 2009

BRUNYOLS DE L'EMPORDÀ


Aquesta és la recepta de brunyols que tota la vida va fer la meva mare. Recordo que pastar la massa portava molta feina i es necessitava molta força per remenar-la a mà. Ella ho feia dins d'una cassola de fang molt grossa.


Us poso exactament la recepta original de la massa per respectar la tradició. Després us la poso com la faig jo a la panificadora

Ingredients:

Massa mare
  • 400 gr. de farina
  • 300 ml. de llet
  • 50 gr. de llevat natural (2 paquets de Levital)
Massa
  • 650 gr. de farina
  • 7 ous
  • 125 gr. de mantega
  • 125 gr. de sucre
  • la pell ratllada de 2 llimones
  • 3 c/s de vi ranci
  • 3 c/s d'aiguardent (cazalla)
  • 2 cullerades de matafaluga
  • oli d'oliva per fregir
  • sucre per ensucrar els brunyols

Elaboració:

A mà
Per fer la massa mare: a dintre d'un cassó es desfà el llevat amb la llet tèbia, se li afegeix la farina i s'amassa uns 5 o 10 minuts fins aconseguir una bola. Es deixa llevar durant 30 minuts tapat amb un drap.
Per fer la massa: en una cassola de terra ben grossa es posa la farina, els ous, el sucre, la mantega (desfeta al bany maria), l'aiguardent, el vi ranci y la matafaluga. Es remena tot be i s'afegeix la massa mare. Es va pastant tot amb una cullera de fusta durant una 15 minuts. Es tapa la cassola amb un drap de fil i es deixa reposar unes 3 hores en un lloc temperat y sense corrent d'aire.

Amb panificadora
Per fer la massa mare: a la cubeta de la panificadora es posa la llet tèbia, el llevat i la farina. Es posa el programa de amassar. Al cap de 10 minuts s'apaga la màquina i es deixa reposar 30 minuts. Passat aquest temps s'afegeix la resta d'ingredients i es torna a posar el programa d'amassar deixant-lo uns 15 o 20 minuts fins que veiem que està ben pastada.
Es posa la massa en un recipient gros untat amb oli. Es tapa amb un drap de fil i es deixa pujar unes 3 hores.

Es posa oli d'oliva en un cassó i s'escalfa però que o fumegi. S'unten els dits amb oli i es van agafant porcions de massa i es dona la forma que es vulgui als brunyols. Es posen a fregir i al cap d'una estona se'ls hi dona la volta. Qua son rossos es retiren i es posen a un colador perquè deixin anar l'excés d'oli. Quan siguin una mica freds s'ensucren i es posen a una safata

Notes:
  • La meva mare els acostumava a fer de forma plana/allargada amb forat al mig. A mi m'agrada més fer-los més rodons i sense forat.
  • Si voleu fer pujar la massa dins la cubeta de la panificadora ho haureu de fer en dues tandes ja que, les de mida normal només donen per mig quilo de farina

dimecres, 13 de maig de 2009

VERDURES AL FORN


Ja fa un temps us vaig parlar aquí d'unes bosses de plàstic que havia comprat al Mercadona i que servien per coure tot tipus d'aliments al forn de forma sana i natural.

Doncs per fi les hi provat i ha estat coent unes verdures. Les úniques limitacions que s'indiquen al embolcall són: coure a menys de 200º i posar menys de 2 kg. de menjar a dins. Les meves verdures van pesar 1,65 kg.

Ingredients:
  • 1 pebrot verd
  • 1 pebrot vermell
  • 2 cebes de figueres
  • 1 albergínia
  • 1 carabassó
  • 4 tomàquets de pera pelats
  • 1 cabeçaa d'alls
  • oli d'oliva
  • herbes de Provença
  • sal
Elaboració:

Es netegen totes les verdures i es tallen a cubs grossos. Es posen a un bol, es salen, s'espolsen amb herbes de Provença i se'ls hi tira un parell de cullerades d'oli. Es posen a la bossa, es tanca amb el precinte que porta i es posa a la safata de forn. Amb un ganivet de punta se li fan 3 o 4 forats a la bossa perquè respiri.

Es cou al forn a 180º uns 45 minuts. Com que a la bossa hi havia bastant aigua de la cocció, vaig colar les verdures, les vaig posar a una safata i les vaig amanir amb un bon raig d'oli d'oliva.

Notes:
  • El resultat ha estat excel.lent. Les verdures queden com escalivades però una mica diferents, molt naturals, perquè us feu una idea queden com les típiques verdures del antipasti italià.Amb unes gotes de Mòdena també han de quedar boníssimes
  • En vaig fer força quantitat i les vaig guardar a un tupper a la nevera durant uns dies i em van servir per anar acompanyat diferents talls de carn o peix.
  • L'aigua de cocció de colar les verdures la vaig guardar i la vaig fer servir per afegir-la a un peix bullit amb verdures.
  • Dieta Pronokal: aquesta recepta us serveix per qualsevol fase sempre que hi poseu les verdures que us corresponen.